Onderhoud van horloges
Het onderhoud aan horloges omvat diverse aspecten, nl. het uurwerk en de kast waarin het zich bevindt. Horloges hebben vaak veel te lijden, omdat ze onderhevig zijn aan diverse invloeden. Het uurwerk aan de pols verwarmt onder invloed van onze lichaamstemperatuur, in de zon kan deze temperatuur verder oplopen. Als we het uurwerk afdoen koelt het af naar kamertemperatuur. Deze warmtewisseling tast het smeermiddel aan, met slijtage als gevolg.
De meeste horloges zijn 3 atm ofwel 30 meter waterdicht: dit is echter niet genoeg voor zwemmen, de auto poetsen of de afwas doen. Door het bewegen in het water kan de waterdruk hoger worden en kan er vocht in het uurwerk komen. Vocht tast de smering van het uurwerk aan en er ontstaat oxidatie van de metalen delen. In de meeste uurwerken zitten kunstrobijnen lagers, waar de assen van de raderen in draaien. Deze kunstrobijnen zijn extreem hard en slijten nagenoeg niet, wel slijten de assen die er in draaien. Als er nu slijtage optreedt, dan komt deze aan de as van het rad, waardoor het uurwerk zijn nauwkeurigheid verliest. Dit is alleen op te lossen door het raderwerk te vervangen.
Tijdens het dragen van het horloge met onze dagelijkse bezigheden komt er transpiratievocht tegen de horlogekast. In het transpiratievocht zitten diverse zuren die de afdichtingen in het achterdeksel en de kroon kunnen aantasten, waardoor er vocht en vuil kan binnendringen in het uurwerk.
Voor mechanische horloges die (vanaf spat, 3 atm) waterdicht zijn, is het aan te bevelen om deze iedere 4 jaar te laten onderhouden. Alleen horloges die de aanduiding 5 atm of 50 meter hebben mogen gebruikt worden in water. Bij veelvuldig gebruik is 10 atm of 100 meter aan te raden. Bij waterdichte horloges is het aan te bevelen deze 2 maal per jaar te laten controleren op hun dichtheid. Zelf kan men regelmatig controleren of het glas niet is beschadigd en of de kroon nog recht draait. Als de kroon er gedeukt uitziet, een slag heeft tijdens het draaien of zijn kleur verliest, geeft deze zelf al aan het het zijn afdichtende functie verloren heeft. Vervanging is noodzakelijk om de waterdichtheid te garanderen.
Reparatie van horloges
U kunt bij ons terecht voor alle voorkomende reparaties aan uw horloge:
- nieuwe batterij
- nieuw horlogeglas
- horlogeband inkorten
- pushpin vervangen
- nieuwe kroon aanbrengen
- volledige onderhoudsbeurt
Bij een onderhoudsbeurt worden alle onderdelen nagekeken op hun functie en worden, indien nodig, vervangen. Na het uitpennen wordt het uurwerk schoongemaakt in een speciale schoonmaakmachine. Bij de montage wordt het uurwerk voorzien van de geëigende smeermiddelen.
De kast wordt schoongemaakt en, indien gewenst en mogelijk, gepolijst. De kastonderdelen (glas, kroon en poussoirs) worden nagezien en indien nodig vervangen; dit om de waterdichtheid te waarborgen. Het uurwerk wordt in de kast gemonteerd en getest op nauwkeurigheid en loopduur.
Nadat de reparatie is voltooid, adviseer ik iedere 5 tot uiterlijk 7 jaar onderhoud aan een mechanisch uurwerk, aangezien dit noodzakelijk is voor de goede werking van het uurwerk.
Waarom bestellen bij Allesvoorhorloges.nl
✓ Snel thuisbezorgd
✓ Verwerking binnen 48 uur
✓ 30 dagen retourbeleid
✓ Makkelijk & veilig betalen
Wat zijn pushpins? |
Dit zijn de indrukbare pinnetjes die de band aan de horlogekast bevestigen. |
Wat is een pushpin tool? |
Met de pushpin tool kunt u op een eenvoudigere en snellere manier de horlogeband met pushpins aan de horlogekast bevestigen. |